Ga naar de inhoud

Mei 2024; acties, nieuws & proeverijen

Mei 2024, en terwijl ik dit schrijf is het heerlijk weer! Dat vraagt om rosé en witte wijnen en ook deze maand hebben we weer veel nieuwe wijnen toegevoegd aan ons assortiment… én zitten we met smart te wachten op onze eigen-geblende witte wijn uit Portugal!! Die wordt momenteel opgehaald uit Portugal en hoop ik volgende week in huis te hebben!! Zodra we ‘m binnen hebben laten we dat uiteraard via de nieuwsbrief en op de website weten. Als whisky van de maand deze keer een Japanse bestseller van Nikka, we zijn onlangs benoemd tot Nikka Whisky Embassy en daar zijn we mega-trots op! Meer Nikka-nieuws en proeverijen volgen zeker dit jaar… houd hiervoor de website en nieuwsbrief in de gaten.

En ook nieuws van persoonlijke aard; Johan wordt inmiddels al regelmatig gesignaleerd in de winkel, en neemt ook wekelijks wat (meer) uurtjes voor zijn rekening in de winkel. Super leuk, fijn voor hemzelf ook want hij heeft jullie gemist en vindt het hartstikke fijn weer aan het werk te kunnen. En vooral ook alle lieve reacties van mensen wanneer ze hem weer zien doen hem enorm goed! Hij is inmiddels (bijna) klaar met zijn revalidatie-traject en is weer volledig “goedgekeurd” qua gezondheid! Kei goed nieuws 🙂 

Whisky van de Maand; Nikka from the Barrel

Nikka’s iconische whisky, From The Barrel, is een mooie complexe blend whisky die is gemaakt om een rijkdom aan verschillende volle smaken te bieden.

Deze whisky heeft lef, prikkelt de zintuigen en heeft een hele eigen stijl!

Nikka From The Barrel is een blended whisky die in 1985 werd uitgebracht. De ontwikkeling van deze uitdrukking begon met als doel het leveren van volle smaken en rijkdom aan whisky zoals “uit het vat”, die alleen blenders kunnen ruiken en proeven. Het geheim achter zijn heerlijke smaak is de unieke combinatie van complexe blending, een hoger alcoholpercentage van 51,4% en een ‘huwelijks’-proces.

De complexe formule is ontstaan door het mengen van meer dan 100 verschillende batches mout- en graanwhisky’s. Na het blenden wordt de whisky in gebruikte vaten afgevuld en nog enkele maanden gerijpt. Dit ‘huwelijks’-proces harmoniseert alle componenten in de formule, wat resulteert in een zachte smaak. 

  • Geur: verfijnd en complex. Floraal(seringen) en toch ook fruitig (abrikozen). Duidelijke tonen van specerijen (kruidnagel) en leer komen naar voren.
  • Kleur: een mooi ouder geworden gouden kleur met lichtgouden schitteringen.
  • Smaak: stevig, krachtig. Pittig (peper). Houtachtig (eiken). Evolueert daarna door met rijp fruit (perziken), gekaramelliseerde appels en bloemen (kamperfoelie).
  • Afdronk: lang. Kust-achtig. Rijp fruit (pruimen, perziken) tegen een achtergrond van houtachtige vanilletonen.

 

De hele maand Mei is de Nikka From The Barrel slechts € 34,99 per fles! >> online bestellen

Wijn van de Maand; Idi di Marzo Rosé & Wit; 6e fles gratis!

Het landgoed van Idi di Marzo is gelegen in Villamagna, in het mooiste druiventeeltgebied van de Abruzzo. Hier drukken de inheemse druivenrassen van Abruzzo – onder andere Montepulciano, Pecorino en Trebbiano – al hun frisheid en intensiteit met verve uit.

IDI DI MARZO AMABILIS ROSATO: een unieke Rosé, in elk opzicht

Een lichte, smaakvolle Rosé gemaakt van twee druivensoorten, elk uit een ander kustgebied van de Abruzzen. Famiglia di Cerchio hebben de beste en meest geschikte druiven uitgezocht die samen een unieke Rosé blend kunnen maken. Hierdoor is een blend onstaan van 50% Merlot van Terre di Chieti, en 50% Montepulciano uit Abruzzo. Het resultaat is een bijzonder wijn; complex, rood fruit, verse specerijen, zacht mondgevoel, frisse ruggengraat, vrijgevig en plezierend.

IDI DI MARZO SETTE VIZI TREBBIANO: fris & complex!

Sette Vizi Trebbiano is de meest traditionele en historische van de Abruzze witte wijnen, een van de weinige variëteiten ter wereld die wijnen zowel fris als complex kan maken. De wijn rijpt ongeveer twee maanden in stalen vaten, gevolgd door nog een maand op fles. Het resultaat is een fruitige en geurige wijn, met aroma’s van witte bloesem. In de mond is deze wijn fris en perfect in balans, met citrustonen en exotisch fruit; zeer aangenaam als aperitief bij een breed scala aan gerechten!

De gehele maand Mei € 9,99 per fles, 6e fles gratis!! (mag gemengd)

Nieuw binnen deze maand:

Ook in Mei komen er weer genoeg toffe dingen binnen op het gebied van whisky (altijd!) maar ook rum’s, we hebben al veel nieuwe gin’s toegevoegd aan ons assortiment de laatste tijd én er komt een hele toffe Single Cask whisky aan van Berry Bros & Rudd, speciaal voor de “Friends of Berry Bros” en door onszelf uitgekozen tijdens een bezoek aan het bedrijf in London begin Februari van dit jaar!

CÙ BÒCAN CREATIONS NO.6: Cù Bòcan wordt gedistilleerd bij de Tomatin Distillery. Ooit begonnen met een verkeerde levering van geturfde malt die toch verwerkt werd tot whisky… Voor deze Creations #6 heeft Tomatin de licht geturfde spirit gelagerd in Pedro-Ximenez vaten en Jamaicaanse rumvaten. Dit resulteert in een licht-geturfde whisky met smaken van geroosterde Jamaicaanse gembercake, Bonfire Toffee, Spiced Plum Jam, Amaretto kersen en Daim chocolade. Gebotteld op 46% alc. – € 65,-  per fles >> online bestellen

ARDBEG SPECTACULAR: de limited edition van dit jaar, iets vroeger dan we gewend zijn (Ardbeg Day is pas op 1 Juni) … Voor het eerst in de geschiedenis van Ardbeg is deze malt gerijpt in zeldzame portwijnvaten en vervolgens geïntroduceerd in klassieke bourbonvaten. Het voordeel van het vaten van portwijn? Een sluwe zoetheid in de mix… Gebotteld op 46% alc. Het mondgevoel van deze whiskey is zoutig, maar tegelijkertijd stroperig, en leidt tot een uitbarsting van enorme, zoute, hartige, rokerige smaken – eucalyptusolie, gezouten karameltoffee, gerookte pecannoten, geurige houtrook, creosoot en teer. Er is ook een zoete achtergrond, zoals een rokerige perencrumble en wat fudge. Zo lang de voorraad strekt; € 119,99 per fles >> online bestellen

ARDBEG Y2K / 23 YEARS OLD: deze whisky moet nog binnen komen en dat zal pas eind Mei/begin Juni zijn… maar toch alvast even de vermelding waard; deze whisky, die 23 jaar lang heeft gerijpt in een fusie van Oloroso-sherry- en bourbonvaten, biedt een complex panorama van smaken en aroma’s. De neus is een delicaat samenspel tussen citroenbalsem en lijnolie, subtiel geaccentueerd door heidehoning en creosoot. In de mond vindt hij een sublieme balans: intens zoet en toch klassiek rokerig, onderbroken door tonen van pepermunt en anijs die geleidelijk veranderen in rijke gemalen koffie en eikenhouten tannines. Een whisky die zijn tijdperk inkapselt en tegelijkertijd overstijgt: Ardbeg Y2K is een zeldzame en tijdloze schat. Gebotteld op 46% alc. en gelimiteerd verkrijgbaar!

BERRY BROS & RUDD GLEN MORAY 2007/17 YEARS OLD VIOGNIER SINGLE CASK: Een geweldig mooie single cask whisky van BB&R, speciaal uitgekozen voor en door de “Friends of Berry Bros” tijdens onze trip naar Londen… een Glen Moray van 17 jaar oud, gerijpt op een ex-bourbon hogshead met een prachtige finish in een Viognier vat! Dat is een rijping die je niet veel tegen komt, en de finish in het witte wijn vat geeft de whisky een heel mooie complexiteit, maar ook iets fris… We verwachten de whisky in Mei, wanneer precies weten we nog niet maar snel!

Proeverijen in Mei 2024;

In Mei hebben we -relatief- weinig proeverijen gepland staan i.v.m. wat privé boekingen en ook omdat ik zelf een weekend weg ben 😉 Wat we wel hebben staan deze maand is het volgende;

WOENSDAG 8 MEI 2024: TOMATIN WHISKY PROEVERIJ! Onze eigen Wouter is onlangs officieel benoemd tot Tomatin Brand Ambassador en heeft een hele week training gehad bij Tomatin op de distillery… dat leek ons het uitgelezen moment om een Tomatin proeverij te organiseren, waarbij Wouter kan vertellen over de mooie whisky’s maar vooral ook over de distilleerderij en alles dat hij in die week gezien en geleerd heeft! We gaan 7 whisky’s proeven, kaarten kosten € 40,- per stuk en kun je hier bestellen

VRIJDAG 17 MEI 2024: FDR’S WHISKYCLUB CLUBAVOND MET SPECIALE GAST ERIK MOLENAAR! Op vrijdag 17 Mei 2024komen we als whiskyclub weer bij elkaar voor een gezellige club-avond! Deze club-avond hebben we een speciale gast; Erik Molenaar van Wagging Finger! Erik stookt zelf whisky, gin en genever en zal hierover komen vertellen… Maar Erik is ook importeur van een heleboel hele toffe Ierse whiskey’s én enkele onafhankelijke Schotse bottelaars. We weten zeker dat Erik met een hele mooie line-up aan te proeven whisky’s naar Bergen op Zoom zal komen 😉 Wil je hier bij zijn? Dat kan voor € 40,-  per persoon, opgeven even per email; info@dh17.nl

Nieuw binnen gekomen: